Binnen 24 uur een afspraak maken in

Alkmaar?

Bel: 06 814 510 32 

 

Algemene informatie voor Dermatologen

Perceptie en de manier waarop met huidklachten wordt omgegaan is van grote invloed op het verloop van de huidaandoening.

Bij de behandeling van een chronische huidziekte ligt het accent vooral bij de fysieke symptomen en in mindere mate bij de psychosociale klachten.

Uit onderzoek blijkt echter dat perceptie van de ziekte en de manier waarop met huidklachten en stress wordt omgegaan van grote invloed is op het verloop van de huidaandoening en daarmee de kwaliteit van leven.
Dit wordt in de psychologie copingstijl genoemd. De dagelijkse strubbeling tegen de jeuk, pijn, onrust, slapeloosheid, stemming en andere ongemakken die vaker en voooral voorkomen bij psoriasis en atopisch eczeem hebben groot effect op de perceptie van kwaliteit van leven.

Uit onderzoek blijkt, dat 75% van de patiënten met huidklachten klaagt over een verminderde kwaliteit van leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat op zijn minst 30% van de patiënten met huidklachten last heeft van angst -en of stemmings klachten en deze groep loopt een groot risico op het krijgen van psychiatrische aandoeningen. Ook in tijden van relatief weinig fysiekesymptomen speelt de huidziekte een constante rol; denk aan de vaak grote hoeveelheid geurende zalf en vette cremes op de wastafel.

Citaat: 'Je zult zien; juist als je het echt niet kan gebruiken zit je opeens onder.'

Sandra, 19 jaar

Praktijk voor Psychodermatologie 'Onderdehuid' Alkmaar is in Nederland een unieke eerstelijns psychologenpraktijk die zich specifiek bezighoudt met de psychosociale gevolgen van huidklachten zoals depressie, angst, stress (burnout), sociaalfobische problematiek en andere mentale klachten gerelateerd aan huidklachten.

Door middel van oplossingsgerichte cognitieve therapie en hypnotherapie bieden wij praktische methodes om beter met chronische huidziekten om te gaan [coping]. De mate van acceptatie en copingstijl hebben een bewezen effect op zowel de psychosociale gevolgen van de huidziekte maar zeker ook op de fysieke symptomen. Drukte en spanning kan de aandoening laten opvlammen, wat weer extra stress oplevert. Het is deze vicieuze cirkel die doorbroken kan worden, de combinatie met de reguliere dermatologische behandelingen is dan ook het meest effectief. Daarnaast wordt er dmv Hypnotherapie gewerkt aan onbewuste motieven die de kwaliteit van leven mede kunnen bepalen.

Géén wachtlijst.
Aangemelde cliënten worden binnen 5 werkdagen uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens de intake wordt in samenspraak een behandelvoorstel geformuleerd waarin de client zijn voornaamste doel(en) aangeeft. De behandeling begint bij voorkeur direct aansluitend.

Duur en vergoeding van de behandeling.
Gemiddeld genomen duurt een behandeling in de praktijk 4-6 sessies en wordt de cliënt verzocht om na 3 tot 4 maanden contact op te nemen met de psycholoog, om e.a. door te spreken en te kijken of vervolgsessies noodzakelijk zijn. De behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars middels de aanvullende verzekering voor een deel vergoed. 

Drs. Marco Timmerman
Psycholoog bij Praktijk voor o.a. Psychodermatologie “Onderdehuid”.


 

j

Contactgegevens

 

Kennemerstraatweg 11

1814 GA  Alkmaar


(06) 814 510 32